Ροβιές

Σε απόσταση 95χλμ. από τη Χαλκίδα προς βόρεια Εύβοια, και στα 10χλμ. από τη Λίμνη, οι Ροβιές είναι κτισμένες κάτω από πευκόφυτους λόφους, μέσα σε ελαιώνες, κατά μήκος των ακτών του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

Η απέραντη παραλία χαρακτηρίζει τις Ροβιές. Ο οικισμός αφηγείται στους επισκέπτες ιστορίες πολλών αιώνων, από τα αρχαία χρόνια που ονομαζόταν «Οροβίαι» έως την ενετοκρατία, μιας και στο κέντρο των Ροβιών στέκει αγέρωχος ο περίφημος Βενετσιάνικος Πύργος, μεσαιωνικής περιόδου που χτίστηκε το 1256 και μαρτυράει την ιστορία της περιοχής.

Ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά αξιοθέατα οι καταρράκτες του Δρυμώνα και το Απολιθωμένο Δάσος της Κερασιάς (με απολιθώματα φυτικά και ζωϊκά 20 εκατομ. χρόνων - τα οποία παρουσιάζονται στο Μουσείο Απολιθωμάτων της Κερασιάς!).

Στην περιοχή Αράκλης η στεριά εισχωρεί στη θάλασσα και σχηματίζεται ένα σύμπλεγμα χερσονήσου και κόλπου μαζί. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε χαλαρωτικό μπάνιο και πολλές αθλητικές δραστηριότητες (σερφ, ποδήλατο θαλάσσης κ.α.).

Στην περιοχή του Ελαιώνα, η παραλία με το γκριζοασημί βότσαλο προσελκύει τους λάτρεις της θάλασσας. Γνωστές επίσης παραλίες της περιοχής είναι και οι εξής: Ηρακλής, Ταξιάρχης και Αμπουριά.

Στις Ροβιές κάθε πρώτη του Μάη γιορτάζεται η «Γιορτή της Πιπεριάς». Ένα έθιμο πολύ παλιό με σκοπό την παράκληση προς τον Αϊ Λια να βοηθήσει ώστε να βρέξει. Στη γιορτή ντύνουν ένα παιδί με στολή από λουλούδια, καρπούς και σιτηρά.

Το παιδί περιφέρεται στο χωριό τραγουδώντας και οι κάτοικοι του προσφέρουν χρήματα, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται για το φαγητό και το κρασί στο γλέντι που ακολουθεί.

"Πιπεριά, πιπεριά

Πιπεριά στον Αϊ Λια.

Κι ο Αϊ Λιας στον ουρανό,

για να ρίξει ο Θεός νερό.

Για τα στάρια, τα κριθάρια, του Θεού τα παρασπόρια.

Βλάκια, βλάκια το νερό,

γούρνες, γούρνες το κρασί

και ο Νίκος με το τσαπί να σκαλίζει την αυλή."